Danny ja Islanders

Dannyn, eli oikealta nimeltään Ilkka Lipsasen, ura käynnistyi 1960-luvun alussa Islanders-ryhmän parissa. Yhtyeen East Virginia -biisi soi pian joka paikassa, ja se oli oman aikansa suuria hittejä. Menestyksen myötä Dannyä pyydettiin kokeilemaan laulamista myös suomen kielellä, ja hänen versionsa Kauan-kappaleesta oli lopullinen sysäys pitkälle uralle. Jo vuonna 1966 Danny perusti D-tuotantoyhtiön, jonka puitteissa alettiin tekemään Danny Show’ta.

60 listahittiä ja oma show

1960-luku oli todellisen fanikulttuurin kulta-aikaa. Yleisö rakasti tähtiään, ja Dannyn kaltaisia suosikkeja suorastaan palvottiin. 60-luvulla Danny takoi listoille 60 hittiä, joista osaa soitetaan edelleen diskoissa ja lavoilla. Dannyn oman yrityksen oli aluksi tarkoitus toimia vain artistin itsensä promoamisessa, mutta pian se alkoi nostaa myös muita aloittelevia laulajia valokeilaan. Danny Show’n kautta tutuiksi tulivat esimerkiksi Kirka, Katri Helena ja Kari Tapio.

Armi ja Danny

Yksi legendaarisia pareja suomalaisella tähtitaivaalla on ollut Armi ja Danny, jotka opittiin 1970-luvulla tuntemaan erottamattomina niin lavalla kuin myös yksityiselämässä. Armi oli vasta valittu Miss Suomeksi, ja aluksi parin suunniteltiin keikkailevan yhdessä vuoden ajan. Vuosi muuttui lopulta 18 yhteiseksi keikkavuodeksi. Armi ja Danny nostattivat Suomen ylle hellyysbuumin sokerisilla, rakkaudentäytteisillä lauluilla ja lavaohjelmillaan. Viimeisiä yhteisiä keikkoja heitettiin 1990-luvun puolivälissä, jonka jälkeen parin tiet erosivat.

Armi ja Danny oli oman aikansa unelma, jossa esiintyvän parin välit syvenivät suhteeksi. Danny oli kuitenkin naimisissa ja kolmen lapsen isä. Vaikka pari nautti suurta suosiota, eivät kaikki katsoneet hyvällä suhdetta. Viimeisten keikkojen jälkeen pari oli päättänyt erota, ja Danny jatkoi omaa arkeaan perheensä kanssa. Armi sen sijaan kärsi masennuksesta ja alkoholiongelmista, joita pahensivat hänen sisarensa kuolema ja ero.

Danny ja elämän naiset

Danny oli naimisissa Liisa Lipsasen kanssa aina vuoteen 2002 asti, jolloin he päätyivät eroon Liisan muuttaessa Ruotsiin. Danny on kertonut olevansa avioerolapsi, joten suhteesta Armiin huolimatta avioero ei ollut aiemmin hänelle vaihtoehto. Armin kanssa Danny jakoi rakkauden työhön ja toisiinsa, eivätkä heidän välinsä katkenneet eronkaan jälkeen. Danny oli Armin tukena viimeisien vuosien vaikeina aikoina, mutta lopulta Armi menehtyi hoitamattomaan keuhkokuumeeseen vuonna 2002.

Viime vuosina Danny on viihtynyt tangoprinsessana kansan tietoisuuteen tulleen Erika Vikmanin kanssa. Parin ikäero on puhuttanut juorulehtien palstoilla, mutta Danny on tottunut olemaan kohujen keskipisteessä. Avoliitossa asuvaa pariskuntaa yhdistää musiikki ja kiinnostus matkailuun. Pariskunta on kertonut viihtyvänsä yhdessä, mutta suhtautuvansa tulevaisuuteen realistisesti. Erika on ponnistanut pinnalle äskettäin, ja Danny taas on saavuttanut Suomessa lähes kaiken mahdollisen ammattimielessä saavutettavan.

Dannyn uran tähtihetket

Musiikkineuvos Lipsasella on takanaan yli 50 vuotta lavoilla ja 600 000 myytyä levyä taskussaan. ”East Virginia” -hitin lisäksi Danny tunnetaan esimerkiksi seuraavista hiteistä: ”Tahdon olla sulle hyvin hellä”, ”Kauan”, ”Tuuliviiri”, ”Vähän ennen kyyneleitä”, ”Kesäkatu”, ”Kuusamo” ja ”Tämä taivas, tämä maa”. Dannylle on myönnetty uransa aikana Suomen Leijona ristimerkki ja Iskelmä-Finlandia-palkinto. Muusikkopiireissä Isona D:nä tunnettu artisti on kuuluisa intohimoisesta suhtautumisesta työhönsä.

Danny on ollut aina show-artisti, ja häntä pidetään koko musiikkishow-kulttuurin rakentajana Suomessa. Dannyn pitkän uran aikana hän on ollut monessa mukana, mutta pyrkinyt aina säilyttämään oman tyylinsä, joka nojautuu oman ajan musiikkiin, glitteriin ja lavaenergiaan. Huolimatta ajankuvan ja musiikkimaailman rajuista muutoksista, Danny on pysynyt pinnalla melko muuttumattomana. Hänen tavaramerkkejä ovat hellät ja pikkutuhmat biisit, elvismäiset lava-asut ja blondattu hulmutukka.

Uran laskut ja nousut

Ura ei ole ollut pelkkää menestystä, vaan siihen on sisältynyt myös nurjia hetkiä. Artistin yksityiselämää ja erityisesti naissuhteita on reposteltu lehdistössä vuosikymmenien ajan. 1980-luvulla Dannyn ura oli suvantovaiheessa, ja uudenlaiset ilmiöt saivat hänet epäilemään omia menestysmahdollisuuksia. Nuori yleisö ei ymmärtänyt Dannyn menneen maailman esiintymistä, ja keikkamahdollisuudet kuivuivat kokoon. Danny keikkaili aikansa pienissä ravintoloissa ja suunnitteli julkisuudesta vetäytymistä. Seuraavalla vuosikymmenellä oli kuitenkin vielä paljon annettavaa.

Ura kääntyi 1990-luvulla hitaasti nousuun. Danny ja Armi aloittivat keikat ruotsinlaivoilla. Danny otti aseikseen omat vahvuutensa, eikä edes pyrkinyt seuraamaan sen hetken trendejä. Aikalaistensa kannustus siivitti Dannyn kohti 50-vuotisjuhlakiertuetta ja kultalevyä. Dannyn charmi ja taidot purivat, ja hän esiintyi Suomen lisäksi Kiinassa ja Turkissa. Vuonna 1993 ilmestynyt ”Valoa ja Energiaa” -albumi nousi radiotoimittajien kuukauden levyksi ja siivitti ikisuosikin uraa kohti seuraavaa vuosikymmentä.

Elävä legenda ja uudesta haasteet

76-vuotias legenda on jättänyt tänä vuonna pitkät kiertueet taakseen, muttei esiintymisiä. Hän on avoin uusille haasteille ja on esiintynyt viime vuosina esimerkiksi eurodance-kappaleella ”Hesaäijä”, joka nousi Top 50 -listan kärkeen. Ikuinen showmies ei aio poistua musiikin maailmasta, vaikka onkin aikeissa hiljentää tahtia. Danny oli uransa alkuaikoina artisti, joka teki asioita, joita kukaan ei ollut aiemmin tehnyt. Sama jatkuu uran ehtoopuolella.

2000-luvulla Danny on ollut mukana monessa. Hän on esiintynyt tosi TV-ohjelmassa ja elokuvassa. Hänestä esitettiin Rauman Kaupunginteatterissa Danny-musikaali, ja julkaistiin elämäkertakirja Iso D. Hän oli mukana kesäteatterissa ja suursuosion saaneessa Vain Elämää -ohjelmassa. Danny on yksi suomalaisen musiikkimaailman ansioituneimmista tähdistä, sillä hän on huhkinut viihdemaailmassa herkeämättä suurimman osan elämästään. Ristiriitainen, mutta rakastettava persoona on Suomen oma Danny, joka jaksaa tanssittaa kansaa edelleen.