Katri Helena

Katri Helena kuuluu eittämättä Suomen menestyneimpien laulajien joukkoon. Katri Helena Koistinen syntyi vuonna 1945 Tohmajärvellä. Nykyään viralliselta nimeltään Katri Helena Kalaoja on ollut sukunimeltään aiemmin myös Turunen ja Kalaoja-Rajala. Katri Helena eli lapsuutensa tehdasyhdyskunnassa, Tohmajärven Uusi Wärtsilässä. Hänen isänsä työskenteli Wärtsilä-Yhtymän tehtaalla ja oli myös innokas ay-ihminen. Katri Helenan äiti joutui lähtemään Karjalasta evakoksi peräti kahdesti. Katri Helena on kuvaillut lapsuuttaan onnelliseksi ja turvalliseksi. Hänen levytysuransa alkoi vuonna 1963 kappaleella Poikien kuvat. Artistin läpimurtohitti oli ”Puhelinlangat laulaa”, joka julkaistiin vuonna 1964. Tästä kappaleesta lähtien kaunis vaaleaverikkö onkin säilyttänyt paikkansa Suomen tähtitaivaalla.

Menestystä Suomessa ja näkyvyyttä myös kansainvälisesti

”Puhelinlangat laulaa” -kappaleen sanoitti Aimo Viherluoto ja sen sävelsi hänen veljensä Pertti Viherluoto. Katri Helenan debyyttialbumi – joka sisälsi muun muassa edellä mainitun ”Puhelinlangat laulaa” -hitin – ilmestyi vuonna 1964 Finlandia Recordsilta. Albumin nimi oli ”Vaalea valloittaja” ja sen kannessa nuori tähti poseeraa pinkissä kotelomekossa ja helmikaulakorussa. Ensilevynsä jälkeen Katri Helena on julkaissut yli 30 studioalbumia ja lukuisia kokoelmalevyjä. Hänen levyjään on myyty yli 1,5 miljoonaa kappaletta ja kultalevyjäkin on lähes kaksikymmentä. Artistin tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluvat muun muassa ”Anna mulle tähtitaivas”, ”Katson sineen taivaan”, ”Vasten auringon siltaa”, ”Katson autiota hiekkarantaa” ja ”Paloma Blanca”.

Katri Helena on edustanut Suomea useammissakin kansainvälisissä laulukilpailuissa, joista tunnetuin on toki Euroviisut. Vuonna 1979 Jerusalemissa, Israelissa järjestetyissä Euroviisuissa hänen kilpailukappaleensa oli Matti ”Fredi” Siitosen säveltämä ja Vexi Salmen sanoittama ”Katson sineen taivaan”. Katri Helena sijoittui sijalle 14. saaden yhteensä 38 pistettä. Kilpailun voitto meni toisen kerran peräkkäin Israeliin, kappaleella ”Hallelujah”, jonka esittivät Gali Atari ja Milk & Honey. Vuonna 1993 Katri Helena edusti Suomea Irlannissa pidetyissä Euroviisuissa kappaleella ”Tule luo”. Sen on säveltänyt Matti Puurtinen ja sanoittanut Jukka Saarinen. Suomi sijoittui tällä kertaa 17., ja kilpailun voitti Irlannin Niam Kavanaghin ”In your Eyes”.

Muita kansainvälisiä esiintymisiä ja Leidit lavalla

Katri Helena osallistui Suomen Euroviisukarsintoihin myös vuonna 1965 Toivo Kärjen ja Juha Vainion kappaleella ”Minne tuuli kuljettaa”. Tuolloin käytössä olleen postikorttiäänestyksen perusteella kyseinen kappale oli yleisön suosikki. Alueraatien ollessa erimielisiä Suomen edustajan päätti lopulta Yleisradion johto, ja kotimaamme edustajaksi valittiin Viktor Klimenkon Aurinko laskee länteen. Euroviisujen lisäksi Katri Helena on kilpaillut myös muun muassa Rostockin laulufestivaalissa DDR:ssä vuonna 1965. Hän esitti laulut ”Minne tuuli kuljettaa” ja ”Budapest”, ja sijoittui hienosti neljänneksi. Monet muistavat Katri Helenan myös vuonna 2000 järjestetystä ”Leidit lavalla” -kiertueesta. Se oli eräänlainen naispuolinen vastine vuonna 1999 järjestetylle huippusuositulle ”Mestarit Areenalla” -kiertueelle.

Katri Helenan lisäksi Leideihin lavalla kuuluivat Paula Koivuniemi, Marion Rung ja Lea Laven. Kiertue keräsi 80 000 katsojaa ja se koostui 16 konsertista Suomen suurimmissa jäähalleissa. Naiset levyttivät myös ”Leidit levyllä” -albumin, jota myytiin kultalevyyn oikeuttavat yli 23 000 kappaletta. Levy ylsi parhaimmillaan Suomen virallisella listalla toiselle sijalle. Albumilla kuullaan muun muassa naisartistien suosituimpia hittejä vuosien varrelta, Katri Helenalta esimerkiksi ”Katson autiota hiekkarantaa”, ”Anna mulle tähtitaivas” ja ”Vie minut”. Katri Helena esittää myös duettona Paula Koivuniemen kanssa kappaleen ”Vaikka maailma minne veisi” (Nothing’s Gonna Change My Love for You).

Katri Helenan ura 2000-luvulla

Vuonna 2004 Katri Helena teki puolestaan ”MeStarat”-yhteiskiertueen toisen suomalaisen huipputähden, Jari Sillanpään, kanssa. Duo teki paluun lavoille vielä vuonna 2007 ”MeStarat Joulushow” -kiertueen merkeissä. Katri Helena on saanut myös tunnustusta pitkään kestäneestä urastaan. Hänelle myönnettiin vuonna 2007 Pro Finlandia -mitali, joka on taiteilijoille myönnettävä Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkki. Merkkiä on myönnetty vuodesta 1945 lähtien ja sen myöntää tasavallan presidentti. Vuonna 2014 Katri Helena palkittiin puolestaan Iskelmä-Finlandia-palkinnolla. Samana vuonna hän sai oman nimikkokadun synnyinkaupunkiinsa Tohmajärvelle: Katri Helenan raitin. Naisen kunniaksi on tehty myös oma musiikkinäytelmä, joka sai ensi-iltansa 2011.

Näytelmä kantoi nimeä ”Katri Helena – Sinivalkoinen ääni” ja sen ohjasi Tiina Brännare. Nimiroolissa nähtiin Sanna Majuri. Nuorempi sukupolvi muistanee Katri Helenan Nelosen supersuositusta ”Vain elämää” -ohjelmasta, jonka ensimmäisellä, vuonna 2012 esitetyllä kaudella Katri Helena nähtiin muun muassa Jari Sillanpään, Cheekin, Kaija Koon ja Jonne Aaronin kanssa.

Katri Helenalta kuultiin sarjassa muun muassa Erinin ”Vanha nainen hunningolla”, Dingon ”Autiotalo”, Cheekin ”Jos mä oisin sä” ja Kaija Koon ”Kuka keksi rakkauden”. Ohjelman pohjalta tehty kokoelmalevy myi jo ennakkoon platinaa, eli yli 20 000 kappaletta. Kolmen päivän päästä julkaisusta levy ylitti jo tuplaplatinarajan.

Artistin yksityiselämästä

Katri Helena on pyrkinyt pitämään yksityiselämänsä salassa, mutta jotain siitä kuitenkin tiedetään. Katri Helena on ollut naimisissa kolmesti: Matti Turusen, Timo Kalaojan ja Panu Rajalan kanssa. Timo Kalaojan kanssa hänellä on kolme lasta, kaksi tytärtä ja yksi poika. Poika Juha kuoli sairauskohtaukseen vuonna 2009 vain 33-vuotiaana. Vuonna 2013 Katri Helena herätti kohua kertoessaan seurustelevansa managerinsa, häntä 32 vuotta nuoremman Tommi Liimataisen kanssa. Katri Helena on ollut keikkatauolla vuodesta 2018 lähtien terveysongelmien vuoksi. Artisti kärsi paitsi kilpirauhasen vajaatoiminnasta, myös pitkäaikaisesta uupumuksesta. Vuodelle 2019 on kuitenkin nyt sovittuna neljä joulukonserttia, jotka nainen toivoo pystyvänsä toteuttamaan.