Koko kansan Kaija Koo

Kaija Koo, oikealta nimeltään Kaija Irmeli Kokkola, on yksi Suomen valovoimaisimmista naisartisteista, jonka suursuosio on kestänyt jo liki kolmen vuosikymmenen ajan. Kaija Koo syntyi 10. syyskuuta 1962 Helsingissä. Jo 17-vuotiaana hän nousi suuren yleisön tietoisuuteen disco- ja pop-rock-yhtye Steel Cityn myötä, joka sittemmin vaihtoi nimekseen Kaija Koo Band. Vaikka yhtye kuopattiin muutaman vuoden olemassaolon jälkeen, jatkoi Kaija Koo nimen luomistaan 1980-luvun alkupuolella toimimalla taustalaulajana useille tunnetuille suomalaisille artisteille.

Tästä alkoi kolmenkymmenen vuoden menestystarina, joka on pitänyt sisällään niin menetyksiä, menestystä, listahittejä, palkintoja, taukoja kuin uusia tulemisiakin.

Menestystarinan alku

Kaija Koon ensimmäinen oma levy ”Kun savukkeet on loppuneet” julkaistiin vuonna 1986. Se sisälsi yhteensä kymmenen kappaletta, jotka kaikki olivat Risto Asikaisen käsialaa. Levy otettiin hyvin vastaan, ja erityisesti kappale ”Kaikki vanhat filmit” nousi radiohitiksi. Kuolema heitti kuitenkin varjonsa levyn ylle, sillä samoihin aikoihin kun Kaija Koo olisi voinut alkaa nauttia artistin urastaan uudella otteella, menetti hän isänsä traagisessa onnettomuudessa. Kaijan isä harrasti lentämistä ja lentokoneiden rakentamista. Hän oli rakentanut itselleen ultrakevyen lentokoneen, joka kuitenkin kesken lennon tipahti äkillisesti maahan. Kaija Koolle isän äkillinen kuolema oli suuri shokki.

Isän menetys vaikutti Kaija Koohon niin voimakkaasti, ettei hän kyennyt jatkamaan laulajan uraansa vuosiin. Laulajatar kärsi pahoista sosiaalisten tilanteiden peloista ja ahdistuksesta eikä uskonut voivansa koskaan jatkaa laulajan uraa. Toisin kuitenkin kävi, sillä kuusi vuotta isän kuoleman jälkeen Kaija Koon silloinen aviomies Markku Impiö ehdotti, että pariskunta tekisi yhdessä levyn. Tuloksena oli ”Tuulen viemää” -albumi, joka toi todellisen läpimurron. Albumi pysyi Suomen virallisella albumilistalla yhteensä 66 viikkoa ja myi triplaplatinaa. Se on yhä tänä päivänä Suomen kaikkien aikojen seitsemänneksi myydyin albumi, sillä levyä on myyty yhteensä 175 000 kappaletta.

Läpimurto takasi suosion

”Tuulten viemää” -albumi varmisti Kaija Koon paikan suomalaisella tähtitaivaalla. Etenkin albumin avausbiisistä ”Kuka keksi rakkauden” on muodostunut vuosikymmenien aikana suomalaisille tärkeä teos, jonka tunnistavat kaikki vauvasta vaariin. Albumilta löytyy niin ikään raadollinen, isän kuolemaa kuvaileva ”Viimeinen lento” sekä ikoninen ja menevä ”Tule lähemmäs beibi”, jotka myös nykynuoriso on ottanut omikseen. Vuonna 1995 ilmestyi naisen toinen albumi ”Tuulikello”, joka myi tuplaplatinaa. Levyltä muistetaan erityisesti ”Taivas sisälläni” -single, joka on koskettavan romanttinen rakkaudentunnustus. Kolmannen albuminsa jälkeen Kaija Koo nautti kansan suosiota ja kirjoitti miehensä kanssa seuraavan levynsä. Lopputuloksena oli fantasiamainen ”Unihiekkamyrsky”-albumi, joka julkaistiin vuonna 1997.

Albumi nousi Suomen listaykköseksi ja pysyi kärjessä neljän viikon ajan. Sen suurimpia hittejä olivat nimikkokappale ”Unihiekkamyrsky” sekä romanttinen ”Minä muistan sinut”. 1990-luvun loppupuolella Kaija Koo julkaisi vielä kaksi albumia: ”Operaatio jalokivimeri” vuonna 1998 sekä ”Tinakenkätyttö” vuonna 1999. Operaatio jalokivimeren suurin menestyskappale oli ”Minun tuulessa soi”, joka raikui vuosituhannen lopulla lähes jokaisessa suomalaisessa karaokebaarissa. Myös seuraavan albumin nimikkobiisi ”Tinakenkätyttö” syöksyi kansan sydämiin ja vakiinnutti paikkansa siellä nopeasti. Tinakenkätyttö-albumin yksi muistettavin kappale on myös ”Isä”, jossa käsitellään koskettavasti aikuistumista, ikävää ja epätoivoa. Kappaleen sanoituksessa henkilö soittaa isää hakemaan häntä kotiin.

Kaijan kaksi uraa

Kaija Koon uran voisi jakaa karkeasti kahteen vaiheeseen: 1990-lukuun ja 2010-lukuun, sillä vaikka artisti pysyi aktiivisesti mukana musiikkialalla koko 2000-luvun ajan, ei hänen teoksiaan soinut radioaalloilla ja televisiossa entiseen tahtiin. 2000-luvun puolessa välissä Kaija Koon henkilökohtainen elämä muuttui valtavasti hänen erotessaan pitkäaikaisesta aviopuolisostaan Markku Impiöstä. Kaksikko pysyi erosta huolimatta ystävinä ja jatkoi yhteistä musiikintekoaan.

Vuosikymmenen aikana Kaija Koolta ilmestyi yhteensä kolme albumia: ”Mikään ei riitä” vuonna 2002, ”Viiden minuutin hiljaisuus” vuonna 2004 sekä ”H-Hetki” vuonna 2007. Vasta levy-yhtiön vaihto rockyhtye Apulannan luotsaamaan Päijät-Hämeen Sorto ja Riisto -yhtiöön toi kuitenkin suursuosion takaisin.

Vuonna 2010 julkaistua ”Irti”-albumia olivat työstämässä useat suuret suomalaiset nimet. Kappaleiden taustalta löytyy muun muassa Apulannan Toni Wirtanen, Jippu sekä Jussi Pöyhönen, Markku Impiötä unohtamatta. Irti menestyi hyvin suomalaisilla markkinoilla ja saavutti albumilistan toisen sijan. Albumin avausbiisi ja ensisingle ”Vapaa” räjäytti potin, sillä se sijoittui sekä single- että latauslistalla ykkössijalle. ”Irti” avasi Kaija Koon tien modernille 2010-luvulle, ja suosio on pysynyt vakaana myös seuraavien ”Kuka sen opettaa”- ja ”Sinun naisesi” -albumien ajan.

2010-luvulla Kaija Koo on nähty useissa eri tv-ohjelmissa, kuten esimerkiksi Vain Elämää ja Kuorosota, ja lisäksi nainen on osallistunut Syksyn Sävel -laulukilpailuun.

Pitkään uraan mahtuu tunnustuksia

Kaija Koo on voittanut 30-vuotisella urallaan useita merkittäviä tunnustuksia. Vuonna 2009 Kaija Koo oli ehdolla Iskelmä-Finlandian saajaksi studioalbumillaan ”H-Hetki”. Hän on myös ainoa suomalainen naissolisti, joka on palkittu Emma-palkinnolla jopa kolme kertaa. Ensimmäisen vuoden naissolistin Emman hän sai vuonna 1993, samana vuonna kun ”Tuulen viemää” -albumi julkaistiin. Seuraavan kerran nainen palkittiin samaisella tittelillä vuonna 1997 ja viimeisin Emma myönnettiin Kaija Koolle vuonna 2014, jolloin myös ”Kuka sen opettaa” -levy julkaistiin. Vuosina 2015 sekä 2016 Kaija Koo oli ehdokkaana Emman saajaksi, mutta tittelit menivät lopulta Sannille (2015) sekä Vesalalle (2016).