Matti ja Teppo -iskelmämusiikkiduon arvostettu ura

Turun tunnettu iskelmälaulajaduo Matti ja Teppo on tehnyt iskelmämusiikin saralla ansiokkaan uran. Veljekset esiintyivät jo lapsena ja nuorena mutta suuren suosion katsotaan alkaneen vuonna 1969, jolloin ”Jos olet onnellinen” -ensilevytys julkaistiin. Samana vuonna Matti ja Teppo aloittivat myös tanssilavakeikat. Uraan on mahtunut niin kulta- kuin platinalevyjä että Emma-patsaita. Syksyllä 2019 ura huipentuu 50-vuotisjuhlakiertueeseen Suomessa 18 eri paikkakunnalla.

Matin ja Tepon salaisuus

Matti ja Teppo on niin tunnettu duo, että monesti heistä puhutaan yhdessä, vaikka kyseessä olisi vain jompikumpi miehistä. Pitkän uran ovat mahdollistaneet myös kotona toimivat perheet. Keikkojen vuoksi miesten ollessa poissa kotoa, vaimot ovat ottaneet vastuuta perheen arjen pyörittämisestä. Laulajat kiittelevätkin vuolaasti vaimojaan. Talousasiat kaksikko on hoitanut mallikkaasti, vaikkakin heidät tunnetaan vaatimattomina huumorimiehinä. Molempien laulajien pojat ovat myös musikaalisia.

Musikaalinen Ruohosen perhe

Jo lapsuusaikoina esiintyi vuonna 1946 syntynyt Seppo Ruohonen veljensä Matin (s. 1949) ja Mattia vuotta vanhemman Tepon kanssa. Matti ja Teppo hyväksyttiin ensimmäisten joukossa Turun musiikkiopistoon sen aukaistessa ovensa. He opiskelivat mm. viulun ja pianon soittoa. Teppo alkoi sanoittamaan ja Matti puolestaan kitaransoiton ohella sävelsi kappaleita. 1970-luvun puolivälissä he käynnistivät oman levy-yhtiönsä toiminnan, nimeltään M&T tuotanto Oy.

Isoveli Seppo kiinnostui oopperamusiikista ja opiskeli 1970-luvulla Wienissä. Tenori Ruohonen vieraili 1980- ja 1990 -luvuilla useissa Euroopan kaupungeissa ja oli kiinnitetty Suomen Kansallisteatterin lisäksi suurimpiin oopperataloihin Saksassa. Sekä Matin että Tepon musikaaliset pojat myös soittavat eri kokoonpanoissa. Matin poika Toni myös opettaa kitaran- ja bassonsoittoa Turussa. Tepon pojat Oskari ja Santeri ovat puolestaan soittaneet eri yhtyeissä uriensa aikana.

Matin ja Tepon tunnetuimmat hitit

Matin ja Tepon musiikista valtaosan on sanoittanut VeePee Lehto ja sävellyksestä on vastannut Matti. Matin ja Tepon nousukiito alkoi vuonna 1969 kappaleella ”Jos olet onnellinen”. Listaykköseksi he kapusivat seuraavana vuonna ”Kissankultaa” -kappaleellaan. 1970-luvun muita kultaa myyneitä levyjä olivat ”Ota kiinni”, ”Cara Mia” ja ”Sait mitä hait”. 1980-luvulla kaksikon menestys vain jatkui ja heidän kaikki levynsä möivät vähintään kultaa.

1980-luvun kultalevyjä möivät mm. ”Pidä itsestäsi huolta”, ”Kuulut aikaan parhaimpaan”, ”Aito tunne” ja ”Joulu on rakkautta”. 1990-luvun tunnetuimpia levyjä puolestaan olivat ”Taivaan merkit”, ”Jää mun luo” ja ”Kaikki peliin”. Myös 2000-luvulla Matilla ja Tepolla on useita tunnettuja levyjä ja julkaistuja kokoelmia. Matin ja Tepon kappaleista ovat myös muut artistit tehneet humoristisia versioita, mm. Sleepy Sleepers on tehnyt albumin ja Jope Ruonansuu useita kappaleita.

Mahtava menestystarina

Viisikymmenvuotiseen uraan mahtuu paljon hienoja hetkiä ja ansaittuja tunnustuksia. Levyjä on myyty noin puolitoista miljoonaa ja kultalevyjä jo 31 kappaletta. Kappaleiden genre vaihtelee, on koskettavia balladeja kuin myös menevämpiä lauluja. ”Et voi tulla rajan taa” ja ”Pidä itsestäsi huolta” ovat myyneet tuplaplatinaa. Platinaa ovat myyneet mm. levyt ”Minuun voit luottaa”, ”Aito tunne” sekä kokoelmista ”Parhaat 1” ja ”35 v. juhlalevy”.

Musiikintuottajat ry:n vuonna 1983 aloittamassa Emma-gaalassa Matti ja Teppo sai vuoden miessolistipalkinnon, vaikka esiintyvätkin duona. Erikois-Emman kaksikko vastaanotti vuonna 2006. Emmojen lisäksi Matti ja Teppo on saavuttanut mm. Iskelmä-Finlandian vuonna 2004, Olavi Virta -stipendin vuonna 1987, Vuoden tanssittaja -palkinnon vuonna 2006, Vuoden vaikuttaja -palkinnon vuonna 1987 sekä Turun tähti -palkinnon vuonna 1996. Heidän levynsä rikkoi ensimmäisenä Suomessa myydyn miljoonan äänitteen rajan vuonna 1994.

Musiikin vastapainona perhe

Vastapainona kiireiselle artistielämälle ovat kotona Turussa veljesten vaimot. Matilla yhteistä eloa Anne-vaimon kanssa on jo lähes 50 vuotta. Lähellä olevilta keikoilta ajetaan kotiin, mutta kauempana yövytään hotelleissa. Matti kertookin hänen olevan veljeksistä aamu-unisempi, Tepon ehdittyä yleensä hotellin aamiaiselle. Teppo pitääkin terveellistä ruokavaliota ja liikuntaa takeena keikkatyössä jaksamiselle. Keikkamatkoilla Matti rentoutuu lukemalla kirjoja. Vapaa-aikaansa Matti haluaa viettää myös lastenlastensa kanssa.

Yli 40 vuotta Varpu-vaimonsa kanssa yhdessä ollut Teppo puolestaan rentoutuu matkustelemalla suosikkikohteena Rooma. Kesällä pari viettää aikaansa myös mökillään. Parin tiet kohtasivat vuonna 1977 Varpun soitettua pystybassoa. Pariskunnalla on kolme lasta, jotka ovat syntyneet 1980-luvulla. Teppo tykkää tulla arkena kotiin toimistolta ajoissa saadakseen nauttia iltapäiväkahvit opettajantyöstä kotiin saapuvan Varpun kanssa. Presidentin linnaan Matti ja Teppo vaimoineen on kutsuttu kahdesti, vuosina 1996 ja 2004.

50-v. Juhlakiertue

”Veljesten viimeinen konserttikiertue” -nimellä tehtävä kiertue on näillä näkymin nimensä mukaisesti Matin ja Tepon viimeinen. Jatkossa duo esiintyy harvemmin ja vain kesäaikaan. Miehet itse halusivat vähentää keikkailua vanhettuaan, jotta aikaa jää myös muulle. Heiltä on ilmestynyt kiertueeseen liittyen 50 v. Juhlalevy. Mattia ja Teppoa on pyydetty mukaan ”Vain Elämää” -musiikkiohjelman mutta Matin aamu-unisuuteen vedoten kaksikko ei ole lähtenyt ohjelmaan mukaan.

50 v. Juhlakiertue vierailee seuraavilla paikkakunnilla syksyn 2019 aikana: Salo, Jyväskylä, Turku, Hämeenlinna, Mikkeli, Lappeenranta, Seinäjoki, Oulu, Pori, Rauma, Kouvola, Tampere, Lahti, Kuopio ja Joensuu. Konserttikiertue päättyy Helsingin Hartwall-areenalla pidettävään konserttiin sunnuntaina 15.12.2019. Suurin osa konserteista on loppuunmyytyjä. Fanit pääsevät lähelle idoleitaan seuraamaan konstailemattoman kaunista iskelmämusiikkia artisteilta, jotka nauttivat työstään ja antavat sen näkyä.