Pave Maijanen on tunnetuimpia suomalaisia muusikoita

Suomesta löytyy monia tunnettuja ja legendaarisiksi nousseita muusikoita, joihin kuuluu myös suomalaisten musiikkifanien hyvin tuntema Pave Maijanen. Monipuolinen muusikko on toiminut laulajan uransa lisäksi myös lauluntekijänä, tuottajana sekä basistina, kosketinsoittajana, kitaristina ja rumpalina. Pave Maijanen tunnetaan niin soolourastaan kuin myös useammista kokoonpanoistaan, joissa hän on soittanut. Paven suosituimpiin ja menestyneimpiin kappaleisiin kuuluvat muun muassa ”Lähtisitkö” ja ”Ikävä”.

Kuka on Pave Maijanen?

Pave Maijanen on oikealta nimeltään Pekka Juhani Maijanen ja hän on syntynyt syyskuussa 1950 Lappeenrannassa. Pekka Juhani eli “Pave” on suomalainen muusikko, joka on tehnyt menestyksekkään soolouran, ja joka on toiminut tunnettujen bändien riveissä – esimerkiksi Suomen legendaarisimpiin kuuluvien bändien Dingon ja Hurriganesin kosketinsoittaja-tuottajana. Pave on myös edustanut Suomea Eurovision-kilpailussa, voittanut Iskelmä-Finlandia-palkinnon ja ollut mukana tunnetussa Vain Elämää -televisiosarjassa.

Pave Maijasen läpimurto

Pave Maijasen musiikki oli erityisen suosittua 1980-luvulla, jolloin hän teki suomenkielistä rock- ja popmusiikkia. Pave perusti 1980-luvun alussa Pave’s Mistakes -bändin, jonka ”Pidä huolta” -nimisen levyn samannimisestä kappaleesta tuli vuoden suurimpia hittejä. Pave sanoitti, sävelsi ja tulkitsi Pave’s Mistakes -yhtyeen levyillä ensimmäiset suomenkieliset kappaleensa. Vuonna 1982 julkaistiin disco-funk-kappale ”Aiaiai”, josta tuli hitti, ja joka pääse Paven seuraavana vuonna julkaistulle sooloalbumille nimeltään ”Tanssivat kengät”.

Paven soolouran menestyksekkäin kausi oli 1980-luvun puolessa välissä. Vuosikymmenen puolessa välissä ilmestyneet albumit ”Maijanen” ja ”Palava sydän” myivät timanttilevyyn oikeuttavan määrän verran. Hieman myöhemmin ilmestynyt ”Maailman tuulet” sen sijaan myi kultaa. Suuria hittejä olivat esimerkiksi ”Jano”, ”Lähtisitkö”, ”Elämän nälkä”, ”Joki ja meri” sekä ”Ikävä”. Maijanen teki kappaleensa 1980-luvulla usein itse salanimellä Maija Paavonen, mutta myös tunnettu suomalainen muusiko Hector teki hänen levyille sanoituksia.

Pave Maijasen tunnetuimmat kappaleet

Pave Maijanen on tehnyt monia tunnettuja kappaleita, jotka suomalaiset muistavat hyvin yhä tänäkin päivänä. Yksi tunnetuista kappaleista on Lähtisitkö, joka on iskelmää ja suomirockia yhdistelevä kappale. Kappale julkaistiin ”Maijanen”-albumilla vuonna 1984 ja se on Paven omaa tuotantoa. ”Lähtisitkö”-kappaleesta tuli nopeasti hyvin suosittu hitti suomalaisten keskuudessa. Kappaleesta kuultiin vuonna 2015 uusi versio, kun Sanni ja VilleGalle tekivät siitä oman variaationsa suositussa Vain Elämää -televisiosarjassa.

Pave Maijasen suosituimpiin kappaleisiin kuuluu myös ”Elämän nälkä”. Pave on sanoittanut ja säveltänyt kappaleen itse ja se julkaistiin vuonna 1987 ”Maailman tuulet” -albumilla. Paven muiden suosittujen kappaleiden tapaan ”Elämän nälkä” yhdistelee suomirockia ja iskelmää. Kappale on julkaistu myös Hectorin esittämänä ”Mestarit Areenalla” -livealbumilla ja ”Rakkaus päällemme sataa” -albumin platinapainoksella Suvi Teräsniskan cover-versiona. Antti Tuisku teki kappaleesta myös uuden version Vain Elämää -televisiosarjassa vuonna 2015.

Pave Maijasen ura

Pave Maijasen ensimmäinen yhtye oli Top Cats vuonna 1964. Hän soitti yhtyeessä rumpuja. Pave soitti tämän jälkeen myös Ours-yhtyeessä rumpuja, sähköurkuja ja kitaraa. Yhtye osallistui Tampereella rockin SM-kisoihin ja esiintyi muun muassa eri paikoissa Helsingissä. Pave oli rumpalina myös seuranneessa Kopet-yhtyeessä, joka pääsi mukaan ammattimaiselle ohjelmatoimistolle ja voitti rockin SM-kilpailun Vaasan kesä -tapahtumassa. Yhtye esiintyi lisäksi Lappeenrannan alueradion lähetyksissä.

1970-luvulla Pavea pyydettiin liittymään Johnny Liebkindin taustayhtyeeseen kitaristiksi. Myöhemmin Pave ja sekä yhtye siirtyivät artistin nimeltä Kristian taustayhtyeeksi. Yhtye toimi nimellä Mielikummitus. Pave levytti Kristianin kokoonpanossa singlen. Pave siirtyi myöhemmin Pepe & Paradise -yhtyeeseen basistiksi ja oli solistina muun muassa kitaristi Albert Järvisen albumeilla. Maijasen ensimmäinen oma soolosingle Fever ilmestyi vuonna 1974. Tämän jälkeen hän toimi Rock’n’Roll Band ja Royals-yhtyeissä sekä Wigwamin tuottajana ennen soolouraansa.

Pave Maijasen ura myöhemmin

Menestyksekkään 1980-luvun jälkeen Paven albumit eivät enää myyneet samaan tapaan 1990-luvulla. Pave osallistui myös vuoden 1992 Eurovision-laulukilpailuun kappaleella Yamma Yamma, joka päätyi kovana iskuna viimeiselle sijalle. Pave Maijasen soolouralla oli hiljaista ja hän toimikin muun muassa kosketinsoittajana Dingon paluukonserteissa sekä soitti kosketinsoitinosuudet Dingon Via Finlandia -albumilla. 1990-luvun lopulla Pave palasi, kun hän sekä Kirka, Hector ja Pepe Willbergin Mestarit Areenalla -yhtye esiintyivät loppuunmyydyille halleille.

Pave on tehnyt soolouransa jälkeen musiikkia televisioon. Hän on laulanut tunnusmusiikit Nalle Puhin uudet seikkailut ja Ankronikka-piirrossarjoihin. Pave Maijanen on käyttänyt musiikkia tehdessään salanimiä, joita ovat olleet Paavo Maijanen, Maija Paavonen ja M. Paavonen. Viime vuosina Pave on ollut mukana Silvennoinen & Maijanen Band -kokonpanossa ja Polaris-jousikvartetissa ja hän oli myös Wigwamin 50-vuotis-juhlakiertueella basistina ja yhtenä laulajista vuonna 2018.

Pave Maijasen elämä

Pave Maijanen on harrastanut musiikkia hyvin nuoresta asti. Hän toimi ensimmäisessä yhtyeessään rumpalina ollessaan vain teini-ikäinen. Pave lainasi rummut ensimmäistä bändiään varten Lappeenrannan kasarmin soittokunnasta. Muutamaa vuotta myöhemmin vuonna 1969 Pave haki opiskelijaksi Helsingin yliopiston voimistelulaitokseen, mutta ei läpäissyt tiukkoja pääsykokeita. Samaan aikaan Pave pelasi myös aktiivisesti jääkiekkoa Suomensarja-tasolla, joka oli kotimaamme jääkiekon toiseksi korkein sarjataso vuosina 1936–1974.

Uransa ja elämänsä aikana Pave Maijanen on toiminut monipuolisesti musiikin parissa ja tehnyt menestyksekkään ja arvostetun uran toimien laulajana, lauluntekijänä, tuottajana ja soittajana eri kokoonpanoissa. Vielä aivan viime vuosinakin Pave on ollut mukana eri kokoonpanoissa sekä saanut taiteilijaeläkkeen. Hän on nykyään naimisissa Liisa Maijasen kanssa. Pave ja Liisa Maijasella on kaksi yhteistä lasta. Pave harrastaa edelleen jääkiekkoa aktiivisesti veteraanitasolla.