Remu Aaltonen – mies, joka kokosi hittiyhtye Hurriganesin

Kalju mies rumpusetin takana – se on kaikkien suomalaisten tuntema Remu Aaltonen. Reteä ja rempseä Remu, joka on ehtinyt olla musiikillisen uransa aikana monessa mukana. Uran vaiheista takuulla tunnetuin on rumpalin paikka miehen kokoamassa, hurjaa mainetta aikoinaan niittäneessä Hurriganes-yhtyeessä. Vähemmän tunnettuja kokoonpanoja ja sooloiluakin Remun elämään on tosin mahtunut, ja onpa tämän suomalaisen julkisuuden vakiokasvona paikkansa lunastaneen persoonan värikkäästä elämästä julkaistu myös kirjallista tuotantoa.

Kokonaista kuvaa Remusta niin muusikkona kuin henkilönäkin on mahdotonta tiivistää yhteen artikkeliin, minkä takia onkin kaikista helpointa antaa uran merkkipaalujen kertoa tarina miehen puolesta.

Musiikkiuran ensiaskeleet

Rummut ovat aina olleet Remun soitin. Ensiaskeleet rumpalin roolissa hän otti jo 1960-luvulla. Silloin kyseessä ei ollut kuitenkaan vielä Hurriganes, vaan miehen musiikillisen uran alkutaipaleelle mahtui useita pestejä eri yhtyeissä. Niistä mainittakoon The Creatures ja The Happy Go Fellows. Vuosikymmenen lopulla mies soitti myös Kalevala-yhtyeessä, josta sai kuitenkin potkut vuonna 1971. Mikään kokoonpanoista ei yltänyt suosionsa puolesta läheskään yhtä kovalle tasolle kuin Hurriganes, vaikka rockyhtye The Creatures tekikin musiikkia useamman vuoden. The Creaturesin musiikkia kuultiin jopa kahdessa suomalaisessa elokuvassa, mutta yhtye ei siitä huolimatta päätynyt levyttämään asti.

Vaikka suurta suosiota ei vielä ennen 1970-lukua herunutkaan, oli Remu hyvässä seurassa jo ennen Hurriganesin syntymistä. The Creaturesin solistina toimi nimittäin toinen myöhempinä vuosina suomalaisten sydämet sulattanut muusikko – Kirka Babitzin. Nyt jo edesmennyt Kirka lukeutuu kaupallisesti menestyneimpien suomalaisartistien joukkoon. Miesten musiikillinen yhteistyö alkoi vuonna 1965, jolloin Remu astui rumpalin saappaisiin siihen mennessä kolmisen vuotta pystyssä olleessa kokoonpanossa. Yhteistä iloa jatkui toiset kolme vuotta. Samassa yhtyeessä lauloi hetken aikaa myös Kirkan traagisesti auto-onnettomuudessa menehtynyt veli, Sammy Babitzin. Remu tuli kuitenkin kuvioihin mukaan vasta Kirkan jo otettua Sammyn paikan.

Iso H

Vuoden 1971 Kalevala-potkujen jälkeen syntynyt Hurriganes-yhtye tuuppasi Remun musiikkiuran todelliseen vauhtiin. Hurriganesissa Remu toimi paitsi rumpalina, myös solistina. Mies perusti yhtyeen yhdessä basisti Cisse Häkkisen kanssa, ja kitaristiksi valikoitui Ile Kallio. Ile korvautui myöhemmin Albert Järvisellä, mutta kitaristin vaihdos ei paljon yhtyeen suosiota hetkauttanut – lienee oikeutettua puhua jopa Hurriganes-ilmiöstä, joka piti suomalaisia nuoria otteessaan 1970- ja -80-luvuilla. Rock and roll iski kovaa kansaan, joka oli tohkeissaan vielä siihen aikaan täällä Pohjolassa varsin tuoreesta rockmusiikin alalajista. Näin jälkikäteen onkin helppo todeta, että Remu on osaltaan vaikuttanut suomalaisen musiikin kehitykseen isolla kädellä niin kuin vain todellinen rocktähti voi.

Mitä hitteihin tulee, ehti Hurriganes tahkota niitä useamman kappaleen verran ennen toisen peruskokoonpanon hajoamista. Yhtyeen kulta-aikaan albumeita tuli ulos jopa vuoden välein, ja niiltä suomalaisten suosikkikappaleiksi valikoituivat muun muassa ”Good Morning Little School Girl”, ”Get on” ja hidastempoinen ”I Will Stay”. Hurriganesin suosituimpia kappaleita on niputettu yli tusinalle kokoelmalevylle, joiden sisältö puolestaan on poimittu kaikkiaan 14 studioalbumin sisällöstä. Vuonna 1974 julkaistu ”Roadrunner”-niminen studioalbumi lukeutuu kaikkien aikojen parhaiten myyneiden suomalaisten albumeiden joukkoon, sillä se on myynyt peräti 11-kertaisesti kultaa. Kokoelmalevyjen ohella kauppoihin tältä tuhansia keikkoja tehneeltä yhtyeeltä on luonnollisesti päätynyt myös useampi livelätty.

Remu & Hurriganes

Studioalbumeista kaksi viimeistä eivät kulje nimellä Hurriganes, vaan Remu & Hurriganes. Virallisesti Hurriganes nimittäin hajosi vuonna 1984. Hajoamisen jälkeen seurasi vain alle vuoden mittaiseksi jäänyt paluuyritys vuonna 1988, jonka päätteeksi yhtyeen faneja siunattiin ”Live At Metropol” -livelevyllä. Kun Cisse Häkkinen ja Albert Järvinen kumpikin kuolivat 1990-luvun alussa, kuoli myös toivo alkuperäisen Hurriganes-kokoonpanon paluusta. Remu päätti siitä huolimatta jatkaa Hurriganesin taivalta omalla tavallaan, eli kokoamalla Remu & Hurriganes-nimisen yhtyeen. Remu oli sen ainoa alkuperäinen jäsen, minkä lisäksi Remu & Hurriganesissa oli alkuperäisestä kokoonpanosta poiketen loppujen lopuksi viisi jäsentä totutun kolmen sijaan.

Hurriganesin ja Remu Aaltosen kunniakas musiikillinen matka piti tulla päätökseen vuonna 2018. ”Last Call” -nimellä kulkenut jäähyväiskiertue alkoi vuonna 2017, ja päättyi vuoden 2018 puolella. Sen jälkeen julkaistiin vielä Remun yhtyeen viimeinen ”Last Call – Live in Helsinki” -niminen live-levy. Alkuperäiset fanit voivat ostaa sen vanhojen hyvien aikojen muistoksi vaihtoehtoisesti tuplavinyylinä tai c-kasettina nykyaikaisen CD-DVD-yhdistelmän sijaan. Jo lukkoon lyötyjen suunnitelmien vastaisesti Last Call -kiertueen esiintyminen ei kuitenkaan jäänyt Remu & Hurriganesin viimeiseksi. Kiertueen jälkeen Remu muutti mielensä ja toi Remu & Hurriganesin lavalle vielä kerran legendaarisella Kyöliön Lallintalolla. Remu itse kuittasi päätöksen kumoamisen toteamalla “täytyy tässä tapauksessa nyt snadisti joustaa”.

Remun elämä ja teot Hurriganesin hajottua

Ei ole Hurriganesia ilman Remua. Mutta mitä on Remu ilman Hurriganesia? Vuonna 1948 syntynyt muusikko on nyt jo 71-vuotias, mutta kiikkutuoliin tätä elävää rocklegendaa on vielä vaikea kuvitella. Tammikuussa 2019 Remu kertoikin elämänsä jakautuvan tätä nykyä kahden kodin välille, joista toinen on täällä Suomessa ja toinen Teneriffan auringossa. Samoihin aikoihin mies paljasti elämässään olevan läsnä perheen ja ystävien lisäksi myös naisystävä, joten ainakin siltä osin rokkikukon elämä kuulostaa olevan entisellä mallillaan. Myös miehelle tunnusomainen tyyli, räväkkyys ja sanavalmius ovat haastattelujen perusteella edelleen tallella ja tulevat epäilemättä aina olemaan.